Όραμα

Ουτοπία είναι αυτό, που όταν κάνεις ένα βήμα προς το μέρος του, απομακρύνεται δύο, όταν κάνεις δύο, απομακρύνεται τέσσερα, όταν κάνεις τρία, έξι …
Και τότε, σε τι χρησιμεύει η Ουτοπία; … Σε κάνει να προχωράς

Το αγροτόσπιτο αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά σε ότι αφορά την αρχιτεκτονική και το ύφος του

Αναφέρω μερικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά.

Είναι κτισμένο χωρίς υπερβολές σε ύψος και μέγεθος στα ανθρώπινα μέτρα, λιτό, πλήρως χρηστικό.

Ο βιοκλιματικός του σχεδιασμός έχει ενδιαφέρον. Για να χτιστεί χρησιμοποιήθηκαν ντόπια υλικά, πέτρες και χώμα. Δεν έχει βορεινό άνοιγμα (παράθυρο – πόρτα). Προς την ανατολή υπάρχει ένα μικρό παράθυρο (όχι πολύ ψηλό) για όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες ενέργειας. Το μισό κτίσμα είναι βυθισμένο στο χώμα αφενός για υποστύλωση – δεν έχει κολώνες – αφετέρου να κρατά δροσιά στον αποθηκευτικό του χώρο το καλοκαίρι και για την διατήρηση των τροφίμων (τυριών, φρούτων κ.τ.λ.)

Οι εναρμονισμένοι με τα κλιματικά δεδομένα της περιοχής τοίχοι του, ιδιαίτερα χοντροί για μόνωση, δροσιά το καλοκαίρι, ζέστη το χειμώνα.

Κάτω από το υπνοδωμάτιο τα ζώα (μουλάρια, άλογα) για θέρμανση. Μια σχέση αμφίρροπη, ανθρώπων και ζώων, συναλλαγή θερμότητας στα βαριά κρύα του χειμώνα.

Ο διαχωρισμός των δωματίων, διαιρέσεις (τσιατμάς) γινόταν με φυσικά υλικά, βέργες πλεχτές (λούρες), αλλειμένες με αργιλικό χώμα, ή βουνιές και άχυρα.

Το πάτωμα χτυπημένο – ζυμωμένο καλά αργιλικό χώμα ή σανίδια. Για θέρμανση τζάκι μόνο με ξύλα. Μικρά βαθουλώματα δίπλα στο τζάκι για χρήση ραφιού (μπολίτσα). Το αγροτόσπιτο αποτελεί κοινωνική και πολιτιστική αναφορά στον τρόπο ζωής του Αγροτικού πληθυσμού της περιοχής.

Με αρχιτεκτονικό ρυθμό απόλυτα ταιριαστό με το περιβάλλον.

Ένα σπίτι χρισμένο με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα, χωρίς μεταφορικά έξοδα υλικών, που για τη δημιουργία του επιβάρυνε κατά ελάχιστο ενεργειακά τον πλανήτη.

Φιλοσοφία – Όραμα

Βασικός στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα χώρο απόλυτα φιλικό προς το περιβάλλον, διασώζοντας το αγροτόσπιτο του μεσοπολέμου με τα ιδιαίτερά του χαρακτηριστικά και οι όποιες παρεμβάσεις να είναι συμβατές μα τον τόπο και των χώρο. Να εκθέσουμε τα προϊόντα μας και καταθέσουμε τη γνώση μας.

Θέλουμε επίσης να ενταχθούμε σε ένα δίκτυο αγροκτημάτων που θα ασχολούνται με τη μέλισσα.

Να φτιάξουμε τους δρόμους της μέλισσας και του μελιού και στη Θεσσαλία. Χρόνο με το χρόνο να γίνεται ομορφότερο.

Επιθυμία μας το αγρόκτημα να γίνει μια κυψέλη εκπαίδευσης – γνώσης και πολιτισμού.

Η θέλησή μας ίδια μ’ αυτή της μέλισσας.

Σύμφωνα με τους σύγχρονους κανόνες της αεροδυναμικής οι μέλισσες είναι αδύνατο να πετάξουν τα φτερά τους είναι πολύ μικρά για να σηκώσουν το παχουλό τους σώμα από το έδαφος. Οι μέλισσες φυσικά πετάνε.

Κι αυτό γιατί αδιαφορούν για όσα οι άνθρωποι θεωρούν ακατόρθωτα.